bekir1030 yazdı:Merhaba,
Son vermiş olduğunuz cevap ile ben şunu anladım. Üniversite personellerini yardımcı personel olarak çalıştıramayacağımızı söylüyorsunuz. Fakat üniversite personelleri yarı zamanlı olarak teknoparklarda çalışabilmekte ve ücret ödemesi yapılabilmektedir. Bir yasal engel bulunmamaktadır. Bizim şirketimizde teknoparkta olduğu için kısmi zamanlı çalıştırmada bir sıkıntı olmayacağı kanaatindeyim. Birçok TÜBİTAK projesinde de bu şekilde yapılmaktadır. (TEYDEB gibi). Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.
Teşekkürler
Sayın Araştırmacı,
Yardımcı personel bir önceki mesajımızda tanımlanmıştır. Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren şirketlere 4691 sayılı Kanunun 7.maddesi’nde “Kamu kurum ve kuruluşları ile üniversite personelinden Bölgede yer alan faaliyetlerde araştırmacı ve idari personel olarak hizmetine ihtiyaç duyulanlar, çalıştıkları kuruluşların izni ile sürekli veya yarı zamanlı olarak çalıştırılabilirler. Yarı zamanlı görev alan öğretim üyesi, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi ve uzmanların bu hizmetleri karşılığı elde edecekleri gelirler, üniversite döner sermaye kapsamı dışında tutulur. Sürekli olarak istihdam edilecek personele kurumlarınca aylıksız izin verilir ve kadroları ile ilişkileri devam eder” ifadesine yer verilmektedir. Bu madde kapsamında projenizde bir uzmanı yardımcı personel olarak ve proje süresiyle sınırlı olmak üzere istihdam ederek ücret ödemeniz önünde bir mevzuat engeli bulunmamaktadır. Ancak bu durumun sadece Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren şirketlere münhasır bir uygulama olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir.
Üniversitede öğretim üyelerinin kurumunuzda proje kapsamında “araştırmacı” olarak kısmı süreli çalıştırılması halinde de 278 sayılı Kanun kapsamındaki sınırlara riayet edilerek kendilerine ücret değil, PTI ödemesi yapılması gerekir.
Sonuç olarak, yardımcı personel ile araştırmacı ayrı ayrı ele aldığımızda; üniversite personeli araştırmacılara (doktora derecesine sahip öğretim üyeleri) üniversiteyle bağları devam etmesi halinde üniversitede de proje vermeleri, özel kuruluşta da vermeleri halinde PTI verilmesi gerekmektedir. Yardımcı personel üniversitede de yer alsa özel kuruluşta da yer alsa “1003 programı mevzuatı” gereği ücretli olması, işvereninin proje yürütücüsü kuruluş olması ve proje süresiyle sınırlı olmak üzere istihdam edilmesi gerekir.
Saygılarımızla